De lezing kan niet doorgaan omdat spreker Dirk Rosseel onverwacht opgenomen is in het ziekenhuis. De lezing is vervangen door een voordracht over Madagaskar. We hopen dat we de reisreportage over Egypte op een later tijdstip kunnen aanbieden.

Madagaskar, of Het rode eiland | voordracht
Spreker: E. Jespers
 
Madagaskar is uniek in zijn verscheidenheid. Geografisch behoort het tot Afrika maar het verschilt er zeer sterk van. Het eiland was miljoenen jaren afgescheurd van het Afrikaanse vasteland. Hierdoor heeft Madagaskar een eigen flora en fauna ontwikkeld. Talrijke planten- en diersoorten komen enkel op Madagaskar voor. Symbool voor het land zijn de hoge baobabs en de speelse lemuren of maki’s, een grootogige halfapensoort.
 
In geen enkel land vindt men op zo’n kleine oppervlakte zoveel verschillende landschappen en streken: van dichte regen- en nevelwouden aan de oostkust, rijstterrassen en bizarre gebergten in het hoogland, prehistorische doornwouden in het zuiden tot Baobablanen in het westen. Om nog niet te spreken over van verlaten zandstranden en onontdekte koraalriffen.
 
Madagaskar combineert de warme kleuren van Afrika met de mysterieuze charme van Azië. De bevolking bestaat voornamelijk uit een mengeling van Maleisiërs, Afrikanen en Arabieren. Het is niet ongewoon om op Madagaskar Frans te horen spreken. Van 1896 tot aan de onafhankelijkheid in 1960 was Madagaskar een Franse kolonie. Frans is naast Malagassisch nog steeds een officiële taal.
 
 
Datum: maandag 25 februari om 19.30 uur
Spreker: E. Jespers
In samenwerking met VtbKultuur Heist-op-den-Berg/Putte
Inkom: € 2,00 (€ 0,40 vtkaart)
Reserveren (gewenst): 015 24 57 44 | info.bibheist@bibliotheek.be